İstanbul'da 8 Mart'ta Doğu Türkistanlı kadınlar için eylem
Çin hükumetince hakları gasp edilen Doğu Türkistanlı kadınların sesini duyurmak için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul'da basın açıklaması ve protesto gösterisi yapılacak.
Çin hükumetince hakları gasp edilen Doğu Türkistanlı kadınların sesini duyurmak için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul'da basn açıklaması düzenlenecek. Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği, İHH İnsani Yardım Vakfı Kadın Koordinatörlüğü, Doğu Türkistan Nuzugum Kültür ve Aile Derneği, Uluslararası Mülteci Derneği ve Helwa Abim Vakfı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Çin yönetiminin Doğu Türkistanlı kadınlara yönelik işlediği insanlık dışı politikalarını protesto etmek için basın açıklaması yapacağı öğrenildi.
Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliğinden yapılan açıklamada, "Biz Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği olarak, Doğu Türkistan’da hala devam eden soykırıma ve kadınlara yönelik hak ihlallerine dikkat çekmek ve 8 Mart 2023 saat 11:00’de gerçekleştireceğiz. Tarih: 8 Mart 2023 saat 11:00 Adres: Ali Kuşçu Mahallesi Büyük Karaman Cd. No:4 İstanbul / /Türkiye" ifadeleri kullanıldı.
DOĞU TÜRKİSTAN'DA KADIN OLMAK
Çin hükumeti, Doğu Türkistan’ı işgal ettiğinden beri bölgede asimilasyon ve soykırım politikalarını uygulamaya devam ediyor. Doğu Türkistanlı kadınların, Çin’in soykırım politikasına en fazla maruz kalan, fiziki ve ruhsal açıdan en çok zarar gören kesim olduğu bildiriliyor. Çin yönetiminin kadınlar üzerinde her türlü devlet terörünü uygulamaya devam ettiği biliniyor.
Bunların başında Doğu Türkistanlı genç kızların zorla evlerinden alınıp Çin’in iç bölgelerinde zorla çalıştırılması geliyor. Genç kızlar Çinliler ile zorla evlendiriliyor. Evlenmediği takdirde onları milli bölücü ilan ederek toplama kamplarına ya da hapse atılıyor.
TOPLAMA KAMPINDA KADIN İŞKENCESİ
Çin, toplama kamplarında onları iğne yada ilaçlarla kısırlaştırıyor. Toplama kamplarında kadınların iffet ve namusunu çiğnenerek her türlü zorbalık, toplu tecavüz, fiziksel ve zihinsel işkence uygulanıyor. Toplama kamplarının dışında kalanlar ise kontrollü doğum politikası adı altında baskılara maruz kalıyor. Bu kapsamda, hamile kadınlara zorla kürtaj uygulanıyor. Bir daha çocuk yapmaması için iğneler ile onların rızası dışında kısırlaştırılıyor. Kadınların kılık kıyafet özgürlüğüne müdahale ediliyor. Başörtüs, ve uzun elbiseler yasaklanıyor.
Kaynak: QHR